Compostos Naturais para Agroindústria

Ementa:

Introdução aos compostos bioativos na inovação de produtos alimentícios. Classificação dos compostos bioativos. Presença no alimento e agregação de valor ao produto.

Bibliografia:

WINK, M. Biochemistry of Plant Secondary Metabolism. 2a. ed., Iowa: Wiley-Blackwell, 2010.

BASER, K. H. C.; BUCHBAUER, G. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications, Boca Raton: CRC Press/Taylor & Francis, 2010.

SIMÕES, C. Farmacognosia: da Planta ao Medicamento. Editora da UFRGS, 2010. DEWICK, P. M. Medicinal Natural Product. John Wiley, 3a ed., 2009.

CHANG, S. K.; ALASALVAR, C.; SHAHIDI, F. Review of dried fruits: Phytochemicals, antioxidant efficacies, and health benefits. Journal of Funtional Foods, Vol. 21, pp. 113-132, 2016.

ARPANA, M. Allelopathy: natural and an environment-friendly unique tool for weed control International Journal of Advanced Research Engineering and Applied Sciences, Vol. 4, no. 1, pp. 26-31, 2015.

BARBA, F. J.; MARIUTTI, L. R. B.; BRAGAGNOLO, N.; MERCADANTE, A. Z.; BARBOSACANOVAS, G. V.; ORLIEN, V. Bioaccessibility of bioactive compounds from fruits and vegetables after thermal and nonthermal processing. Trends in Food Science & Technology, Vol. 67, pp. 195-206, 2017.